Панчево, 18. децембар 2014. год.

 

ПОЧЕТАК РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ЗГРАДЕ СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА У ЗАШТИЋЕНИМ УСЛОВИМА

 

 

Данас је у Панчеву свечано обележен почетак грађевинских радова на изградњи зграде социјалног становања у заштићеним условима у оквиру пројекта "Подршка Европске уније побољшању услова живота присилних миграната" финансираног од стране Делегације Европске уније у Републици Србији и реализованог од стране Данског савета за избеглице уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије. Овај пројекат део је ширег програма подршке Европске уније побољшању услова живота прислиних миграната - "За бољи живот" чија је укупна вредност 14.2 милиона евра.

 

Догађају су присуствовали:
- Г. Павле Раданов, Градоначелник града Панчева
- Њ.Е. Амбасадор Мајкл Давенпорт, Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији
- Г. Владимир Цуцић, Комесар за избеглице и миграције Републике Србије
- Гђа. Марина Кремонезе, представник Данског савета за избеглице Србија

 

У оквиру пројекта финансираног од стране Делегације Европске уније у Републици Србији, уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и реализацију Данског савета за избеглице, биће изграђено 20 стамбених јединица у згради социјалног становања у заштићеним условима. На тај начин, 16 најугроженијих породица избеглих и интерно расељених лица смештених у колективном центру "Центар ТО Панчево", као и 4 најугроженије домицилне породице биће подржане кроз унапређење стамбених услова живота. Приближна вредност ове зграде опремљене основним пакетом намештаја и белом техником биће ЕУР450.000. Пројектне активности ДРЦ-а су започеле у јануару 2014.године и биће реализоване до краја августа 2015. године.

 

Град Панчево доприноси пројекту донирањем грађевинске парцеле са неопходном инфраструктуром, урбанистичком и техничком документацијом, као и финансијском подршком у одређеним фазама пројекта, што је дефинисано Уговором о сарадњи. Финансијску подршку за ову компоненту пројекта и затварање колективног центра пружиће и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Аутономне Покрајине Војводине, као и Фондација Ана и Владе Дивац.

 

Неке од породица станара колективног центра живе у условима избеглиштва већ више од 18 година. Зато изградња зграде социјалног становања у заштићеним условима и монтажних кућа, које овај пројекат такође обезбеђује, нису само кров над главом за оне који су много изгубили, већ и отварање нових могућности за достојанствен живот и њихово потпуно укључивање у локалну заједницу. Овим конкретним решењима, уз неколико стамбених решења откупа сеоских домаћинстава реализованих од стране других агенција у имплементацији, биће омогућено затварање последњег колективног центра у Панчеву и АП Војводина.

Пројекат "ЗА БОЉИ ЖИВОТ" је у складу са важећом државном политиком према избеглицама, интерно расељеним лицима и повратницима, и у потпуности рефлектује суштински принцип - подршку интеграцији присилних миграната који су одабрали да остану у Србији, као и онима који су одлучили да се врате на Косово.

 

danski savet   danski savet   danski savet   danski savet   danski savet
   
почетна | о нама | услуге | корисници | пројекти | конкурси | јавне набавке | документи | галерија | контакт email     facebook
Copyright © 2017 ЈП "Градска стамбена агенција" Панчево. All Rights Reserved.